top of page

פסיכותרפיה סומאטית התייחסותית

נתיבי חיים, סיפורי מסע, כמו הצרכים, הם אישיים ויחודיים.

האנושיות והצורך להרגיש יחד ולהיעזר היא נחלת כולנו.

המפגש בקליניקה, לפני ואחרי הכל, הוא מפגש בין שני אנשים. היצירה של מרחב אנושי, תומך ובטוח, היא הצעד הראשון והחיוני על מנת להתחיל מסע של עבודה משותפת.

הדבר המשמעותי הנוסף על מנת להפוך את המסע הטיפולי למיטיב ומגדיל היא מקצועיות: הכשרה, השכלה, ניסיון ולמידה מתמשכת עבודתי בקליניקה היא אישית, מותאמת ומשתנה. גישת העבודה משולבת ומתייחסת בראש ובראשונה לצרכיך ולסיבת הפנייה שלך אלי. אני מתאים את הגישה לאדם שמולי על מנת לבסס שפה משותפת נהירה ופשוטה.

ישנם מפגשים בהם השיחה האינטלקטואלית תהיה מרכז התהליך ובאחרים העבודה הרגשית או התחושתית. כך או כך, המפגש תמיד ייגע גם בחלקים החושבים (ההכרתיים והאנליטיים), גם בחלקים הרגשיים (הכרה ברגש הנגיש ובחלקיו הסמויים יותר), גם בחלקים הסומטיים (גופניים, ע״י חוויה ישירה וקשובה ברגע נתון) ויעסוק בהתבוננות רחבה על מסע הנשמה שלנו.

כשגוף, נפש ורוח נעים בסינכרון אנו הופכים שלמים, גדולים, חופשיים ואוהבים יותר.

הגישה הטיפולית שלי מבוססת על כמה תיאוריות מרכזיות:​

הפסיכותרפיה הגופנית ממשנתם של וילהלם רייך ואלכסנדר לוואן - מתייחסת לגוף כחלק בלתי נפרד מההוויה הנפשית, המנטלית והרגשית שלנו. ההתייחסות לגוף ולנפש כמכלול שלם היא מהותית על מנת להבין טוב יותר את עולמנו הפנימי ולהשפיע עליו באופן הרמוני יותר.

עבודת הפסיכותרפיה הסומאטית היא בדר"כ ללא מגע. ההתייחסות לגוף דרך התבוננות ועבודה על תחושות, נשימה, מבנה ותגובתיות היא מרכזית.

טיפול המשלב התייחסות גופנית היא אפקטיבית לאין שיעור מאשר תרפיית שיחה בלבד.

Mindfulness על פי הבודהיזם, ג׳ון קבט-זין ודרך עבודתו של רון קורץ - עבודת הקשיבות היא התבוננות עדינה, סקרנית ובלתי שיפוטית על חוויה הנוכחית. תשומת הלב להתרחשויות הזעירות והמגוונות במרחבים הנפשיים, התחושתיים והגופניים מביאה בהירות גדולה יותר ואפשרות השפעה מיטיבה על חלקים שונים בנפש. תרפיה מבוססת קשיבות היא גישה שהוכחה כמביאה לרוגע ונינוחות. היא תורמת מהותית ליכולת להתמודד עם קונפליקטים פנימיים בצורה הרמונית וטבעית.

Somatic Experiencing מעבודתו של פיטר לווין - שיטה פשוטה, אינטליגנטית ומיטיבה ביותר לרפא קשיים על רקע חוויות טראומטיות. שיטת ה-SE מאפשרת לגוף לשחרר אנרגיה אצורה שהצטברה בו כתוצאה מהטראומה. ביכולתה לאפשר התמודדות פשוטה ואפקטיבית עם חרדה וסטרס. SE היא דרך יעילה ביותר לשיחרור טראומות ולפיתוח עמידות וחוסן נפשי גדולים יותר.

הגישה ההתייחסותית שפותחה על ידי מיטשל ומאוחר יותר הורחבה על ידי וויניקוט – הגישה שמה דגש נרחב על מערכות יחסים ועל הקשר הבינאישי. הבנת הקשר הבינאישי שייווצר בינינו יאפשר התפתחות מיטיבה של קשרים אישיים נוספים בחייך. הקשר הטיפולי מאפשר מגע מיטיב עם חלקים פנימיים מגוונים ורגישים בעולמנו. המפגש בינינו הוא קודם כל מפגש בין שני אנשים.

המרחב האישי, החום האנושי ורמת האמון הם היוצרים מרחב מכיל ומרפא.

לגישות המרכזיות האלו אני מצרף גישות נוספות כמו הגישה הפסיכודינאמית והקוגנטיבית-התנהגותית, נקודות מבט מהרפואה האלטרנטיבית, אלמנטים שמאניים, עבודה עם מצבי תודעה שונים, פסיכודרמה, גשטאלט ועוד. ארגז הכלים שלי מתרחב ומשתנה, כמו גם הנסיון להתאים את הגישה הרלוונטית ביותר לאדם שמולי ולאתגר המונח לפנינו בקליניקה.

bottom of page